Navigation Menu+

grisliv

Posted on 2020-11-27 | 0 comments

🐖 Mors bror och två till

Jag hade tre morbröder som jag inte var släkt med och de var inte heller släkt med varandra. Och särskilt inte med min mamma som var fosterbarn i den familj med en mor och far och tre barn där den ene var den förste morbrodern.

De andra två, ingifta med varsin tvillingsyster.

Min mamma som var fostersyster till tvillingflickornas mor och blev sedermera även syster till tvillingarna. Tvillingsystrarnas pappa rymde till Amerika.

Nå.

Med dessa morbröder tillbringade jag mina somrar. De bodde i var sitt hus med sina familjer i djupaste Småland och eftersom vi bodde i Stockholm och reste dit på sommarlovet var vi rättvisa och bodde med dem i tur och ordning en vecka i taget.

En morbror var smart astrolog och födde upp grisar (80 stycken) och odlade majs på åkrarna som vi barn gömde oss i. Det fick man inte.

Hos dem åt vi isterband till frukost och stekta ägg. Rena manglade lakan med spets på och vatten i kran med handpump. Dottern sov i husvagn med Kalle Anka-tidningar. Sonen var tyst, rödhårig och skulle snart göra lumpen.

Morbror två hade häst flera kor och kalvar, höns, ett sågverk, två söner och körde en Opel Olympia med rattväxel. Hans häst var kär i en ko. Där fick vi läsk. Champis. Och kräftor som vi fångat. (morbror 2;s mamma och pappa bodde också i huset en våning upp. Pappan spelade dragspel och skrattade och morbroderns mamma var grålockig i håret och rund om magen i fin stickad kofta med många knappar)

Den tredje morbrodern var socialdemokrat, körde folkabubbla och var inte särskilt bra på någonting. Men fyra snälla barn hade han, tre kor höns och en gris. Han krockade ofta med bilen, tog in fuktigt hö på skullen, välte med hölasset och tvättade ansiktet och hals i köket fast de hade nåt slags badrum. Ett lortigt. Och utedass. Han harklade sig konstigt och kunde inte prata engelska. Mjölka fick min moster eller mamma göra. Jag tror han jobbade. Morbror 3;s yngste brorsa (av nio) som ofta var där gjorde träskor av lurvigt koskinn till mig och hade cykel med högt styre. Tufft. Honom var jag lite kär i. Nu går han med rullator.

Det var en gång en liten flicka som åkte tåg. När de åkt över vattnet på den stora bron vinkade hon till sin pappa genom tågfönstret då de strax susade förbi hans jobb. Pappan stod på ett hustak och visste precis när tåget skulle komma så han skulle se hennes lilla hand. Hon såg honom och de log stort mot varandra. Lillebror var för liten för att vinka. Mamman hade gjort matsäck. Vid Alvesta bytte de tåg. 

Flickan gjorde fat av pappmuggarna vid vattenbehållaren. Flupp flupp (flupp) sa det när hon drog ut vecken på dem.

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.